skip to Main Content

Kiropraktik og akupunktur på heste

Kiropraktik og akupunktur på heste

Kiropraktik har til formål at mobilisere led og dermed opretholde normal bevægelighed i leddet.

Akupunktur er en behandlingsform fra Kina og andre dele af Fjernøsten, som er baseret på anvendelse af tynde nåle.

En kiropraktisk undersøgelse består af bevægelsesanalyse af hesten ved mønstring og longering. Skønnes det nødvendigt så ses hesten også under rytter. Herefter følger den kiropraktiske undersøgelse, hvor akupunktur og massage indgår i behandlingen.

Behandlings filosofi

Alle rideheste er atleter og kan derfor have behov for behandlinger, der er med til at vedlige deres mobilitet, præstation og ikke mindst velvære.

I mange tilfælde hvor heste har brug for kiropraktisk behandling, er spændte muskler ofte en del af problematikken og kan fastholde led i låste positioner. Akupunktur kan løsne muskelspændinger og derved gøre det nemmere at behandle hesten kiropraktisk.

Ved alle behandlinger bruger jeg akupunktur, kiropraktik, massage og kranie-sakral terapi i kombination for at opnå en synergi og den bedste afspænding og dermed den optimale restitution og resultat for hesten.

Har du lyst til at læse mere om kiropraktik og akupunktur, så kan du fortsætte læsningen herunder.

Kiropraktik

Kiropraktik og osteopati er en manuelle behandlingsformer, hvor forskubbede og låste led manipuleres på plads, således at der opnås fri bevægelighed i rygsøjle og led. Forskubbede led giver anledning til nedsat nervefunktion, ømme og spændte muskler og i sidste ende nedsat præstation.

Kiropraktik og nervefunktion

Imellem alle hvirvler i rygsøjlen er der et lille hul, hvor igennem nerver, vener, arterier og lymfekar løber. Nerverne udspringer fra rygmarven og løber ud til alle kroppens organer og til lemmerne. Det vil sige til hud, muskler, sener, led og indre organer.

Hvis der er forskydninger i rygsøjlen ofte beskrevet som låsninger, kan dette lille hul, hvor nerverne udspringer, blive for lille og nerverne vil blive klemt. Det resulterer i, at nerven ikke kan fungere optimalt. Den kan enten ikke modtage signaler fra specifikke områder af kroppen og sende dem videre til hjernen eller omvendt. Derved kan hjernen kan ikke give klare signaler til rygmarven og videre til muskler, sener, ligamenter og led. Denne fastklemning kan også betyde at nerven bliver mere følsom end normalt og sender alt for mange signaler til hjernen, som dermed opfatter det som smerte.

Det er meget afgørende at nerverne fungerer optimalt hele tiden. Sportsheste udfordres konstant på deres fysik og har brug for at vide, via nervesignaler, hvor deres ben og andre kropsdele er til mindste detalje. Alt dette for at undgå skader!

Akupunktur

Akupunktur har effekt på det parasympatiske nervesystem, hvorved kroppen afslappes når nålene sættes i. Akupunktur øger både blodgennemstrømningen og lymfe drænagen til et område og på heste kan dette til tider mærkes ved, at der bliver varmere i huden omkring nålen.

Akupunktur kan delvist blokere smertesignaler fra et område, så signalerne kun når ind til rygmarken og ikke op til hjernen. På den måde opnås en slags lokalbedøvende effekt også kaldet ”pain gate” funktionen. Det der overbeviste den vestlige verden om akupunkturens fortræffelighed, var netop denne smertelindrende effekt som i Kina blev brugt ved større operationer, hvor patienten kun var bedøvet med nåle.

Ved at bruge akupunktur i kombination med kiropraktik opnås en afslappende effekt af hestens muskler og hesten generelt. Det gør hesten nemmere at arbejde med, leddene nemmere at manipulere og restitutionsperioden afkortes.