Gigt hos hund

Arthrose, også kendt som gigt eller slidegigt

Hvordan påvirker gigt min hund

Arthrose, også kendt som gigt eller slidegigt, er en degenerativ ledsygdom, der kan påvirke hunde ligesom den kan påvirke mennesker. Det er en tilstand, hvor bruskvævet i leddene nedbrydes over tid, hvilket resulterer i smerte, stivhed og nedsat bevægelighed i ben eller rygsøjle. Dette kan have en betydelig indvirkning på hundens livskvalitet og evne til at bevæge sig frit.

Dette kan være særligt udbredt hos ældre hunde eller hunde af visse racer, der er mere tilbøjelige til at udvikle ledproblemer i ben og rygsøjle. Nogle hunderacer er mere disponerede for at udvikle lidelser i led som albuer og hofter. Andre hunderacer har grundet deres anatomiske udformning eller deres høje aktivitetsniveau også en øget risiko for at udvikle gigt i ben og rygsøjle og derfor ses der til tider også gigt hos forholdsvis unge hunde.

Symptomer på gigt hos hunde kan omfatte

Halthed: Hunden kan begynde at halte eller ændre måden, den bevæger sig på, for at undgå smerte i det eller de påvirkede led. Halthed ses ved at hunden går uens og ikke taktfast og i nogle tilfælde vil hunden nødigt tage støtte på benet. For nogle hunde ses haltheden mest tydeligt sidst på dagen, hvor den har været aktiv i mange timer og kroppen er ved at blive træt.

Stivhed: Hunden kan have svært ved at komme op fra hvileposition eller kan virke stiv og langsom, især efter at have ligget stille i længere tid. Ligeledes kan den have besvær med at ligge sig ned og/eller besørge. For nogle hunde er stivheden værst om morgenen, hvor hunden har ligget stille i løbet af natten og det forbedres op ad dagen i takt med mere bevægelse.

Nedsat aktivitet: Hunden kan vise mindre interesse for at lege, gå ture eller deltage i fysisk aktivitet på grund af smerte og ubehag.

Nedsat muskelmasse: Muskelatrofi (tab af muskelmasse) kan forekomme omkring det påvirkede led på grund af nedsat brug af musklerne. Det betyder f. eks at hvis hunden har været halt på et ben (for- eller bagben) igennem længere tid, så kan der være mindre muskelfylde på det ben sammenlignet med det andet (for- eller bagben). Hvis gigtproblemerne er i rygsøjlen, kan det være svært at sammenligne den ene side med den anden, men i nogle tilfælde bliver rygsøjlen meget synlig fordi muskelmassen i ryggen forsvinder og i andre tilfælde ”krummer” eller ”svejer” ryggen unaturligt meget fordi hunden forsøger at aflaste.

Ændret adfærd: Nogle hunde kan blive mere irritabelle eller reaktive og til tider aggressive på grund af smerterne.

Hvis du har mistanke om, at din hund har smerter som måske stammer fra begyndende eller svær gigt, er det vigtigt at søge råd hos jeres dyrlæge. Dyrlægen kan foretage en grundig undersøgelse af hunden, muligvis inklusive røntgenbilleder, for at bekræfte diagnosen og vurdere graden og prognosen af sygdommen. Ud fra den kliniske undersøgelse og eventuelle røntgenbilleder, tilrettelægges en smerte- og behandlingsplan samt plan for fysisk aktivitet og øvelser.

Hunde henvises ofte til min klinik efter undersøgelse hos egen dyrlæge.

Hvad er behandlingsmulighederne for hunde med gigt?

Medicinsk smertelindring og smerteplan: I min praksis får alle hunde lagt en ”smerteplan”. Det omfatter en vurdering af om hunden har behov for medicinsk smertelindring og i så fald får ejeren præsenteret hvilke muligheder der er.
Der findes mange forskellige smertestillende, antiinflammatoriske og medicin målrettet til hunde med gigt og det vigtigt at vælge det rigtige. Smertestillende medicin eller antiinflammatoriske lægemidler reducerer smerter og inflammation i leddene, men alle er ikke lige effektive og det varierer fra hund til hund, hvad der virker bedst og i nogle tilfælde i hvilken kombination. Det kan f.eks være i kombination med akupunktur og kiropraktik.

Akupunktur, kiropraktik: Akupunktur er en alternativ behandlingsmetode, der stammer fra traditionel kinesisk medicin. Den indebærer at indsætte tynde nåle i specifikke punkter på kroppen for at dæmpe smertesignaler, øge blodgennemstrømningen og lymfedrænage samt stimulere energistrømme og fremme kroppens naturlige helingsproces.
Mange hunde med smertefulde tilstande som gigt kan opleve stress og ubehag. Akupunktur kan påvirke nervesystemet og virke beroligende og dermed skabe en følelse af afslapning og velvære. Akupunktur kan derfor virke smertelindrende og afslappende hos hunde med gigt.

Kost og kosttilskud: Det er vigtig for hundes sundhed og vægt at den fodres med kvalitetsfoder afstemt efter dens størrelse og aktivitetsniveau. Når hunden har fået konstateret gigt kan det have en gavnlig effekt på leddene at supplere med kosttilskud.
Der findes kosttilskud som glucosamin og chondroitin, der kan hjælpe med at støtte bruskvævets sundhed og muligvis reducere milde gigtsymptomer. Kosttilskud målrettet led kan være integreret i foderet eller købes som ”add on” produkter. Kosttilskud kan dog sjældent stå alene i behandlingen af gigt.

Vægtstyring: Overvægt er et udpræget problem blandt hunde og det er vigtig at forstå den negative konsekvens af overvægt hos hunde med gigt. Overvægt kan forværre symptomerne på gigt, da leddene belastes unødigt. Derfor er det vigtigt at opretholde en sund og passende vægt hos hunden.

Fysioterapi og træning: Gigtpatienter har behov for at bevæge sig for at opretholde muskelstyrke og bevægelighed i leddene. Hvis hunden ikke motioneres, så taber den muskelmasse og leddene bliver stive. Men ikke alle former for bevægelse er godt for gigthunde og man skal være særlig opmærksom på hunde, der er tvunget til f.eks at gå på trapper eller springe op og ned af biler eller sofaer.
Specifikke øvelser og fysioterapi kan hjælpe med at opretholde muskelstyrke og bevægelighed i leddene.

Alle hunde der kommer til konsultation i min klinik med symptomer på gigt får følgende:

  • Smerteplan – hvis medicinsk behandling er nødvendig
  • Vægt vurdering og plan for vægt reduktion hvis nødvendigt
  • Fysioterapi- og aktivitetsplan

Ring eller send sms

Send mig en mail

Du finder mig her

Louise Laustsen
Hedebovej 47 - 5474 Veflinge