Hvorfor halter min hvalp?

Min hvalp halter

En hvalp kan halte af flere årsager, og det er vigtigt at identificere årsagen for at kunne behandle problemet korrekt.

Halthed hos hvalpe kan være som følge af:

  • Akut opstået skade eller traume og ses som oftest i forbindelse med leg. Hvalpen kan have pådraget sig en skade eller et traume på et af dens lemmer eller rygsøjle, såsom en forstuvning , brud eller forstrækning.
  • Vækstrelaterede problemer ses oftest hos hurtigt voksende racer eller racer med afvigende benstillinger. Vækstrelaterede problemer kan forårsage halthed enten fordi hunden har ondt i rørknoglernes vækstlinierne eller fordi sener og led belastes overdrevent i forbindelse med vækst. Overdreven fysisk aktivitet hos hvalpe og unge hunde kan også medføre stress belastning i knoglerne og give anledning til smerter og halthed.
  • Ledssygdomme som hoftedysplasi eller albuedysplasi er almindelige hos visse hunderacer og kan medføre halthed tidligt i hundens liv. I tilfælde af tidlige forandringer i hofter og albuer er halthed som oftest ikke det eneste tegn. I nogle tilfælde ses haltheden næsten ikke, fordi problemet forekommer i mere end ét led, hvilket vanskeliggør at se haltheden. I disse tilfælde vil hvalpen ofte have en afvigende måde at stå og sidde på. Nogle hvalpe er ømme når leddene berøres og benene bøjes og strækkes.
  • Infektioner i leddene eller knoglerne, såsom osteomyelitis (knogleinfektion), kan føre til akut halthed. I disse tilfælde vil ét eller flere led hæve, være ømme for berøring og være svære at bøje. Infektioner i kroppen kan generelt give anledning til feber, så hvis hvalpen halter akut og der findes et hævet og varmt led, så bør temperaturen måles.
  • Medfødte lidelser er ofte relateret til specifikke racer eller arvelighed i en bestemt stamtavle. Nogle hvalpe kan være født med tilstande, der påvirker deres knogler eller led f.eks patellaluksation (løs knæskal). Nogle hvalpe kan vokse op og leve med en løs knæskal og for andre giver det smerter og slitage i knæleddet, således at risikoen øges for at der udvikles slidgigt.
  • Overbelastning og overdreven træning eller aktivitet kan føre til overbelastningsskader.

Det er vigtigt at konsultere en dyrlæge, hvis en hvalp halter. Jo tidligere en skade eller en lidelse opdages desto mere nøjagtigt kan passende behandling iværksættes. Rettidig behandling kan være afgørende for prognosen for hvalpen.
Ubehandlet halthed giver unødig slitage af led, ligamenter og sener og kan medføre øget risiko for gigt senere I hundens liv.
I min klinik ser jeg mange hvalpe.

Der kommer førstegangsejere, der gerne vil have et tjek på, om alt er som det skal være muskuloskeletalt hos hvalpen og som ikke nødvedigvis selv er så trænede i at skelne normale og unormale bevægelsesmønstre.
Der kommer også meget erfarne hundeejere, som har spottet små ændringer hos hvalpen i dens bevægelse eller adfærd og som har gjort dem opmærksom på at den måske afviger fra det normale.
Er du i tvivl om din hvalp er helt normal i dens skelet og muskler, så spørg heller dyrlægen en gang for meget.

Her på  kan du læse mere om kiropraktik, akupunktur og fysioterapi til hunde med smerter i ryg og ben.

Ring eller send sms

Send mig en mail

Du finder mig her

Louise Laustsen
Hedebovej 47 - 5474 Veflinge